Doorgaan naar hoofdcontent

Our chance to build a new and loving society!

Zoals de klimaatjournalist David Roberts schrijft: “Deze crisis draait uit op een tragedie, maar het zou nog een veel grotere tragedie zijn als we er niets uit leren" (Callewaert, 2020).

Tijdens deze tragedie grijpen we terug naar momenten vanuit de geschiedenis. Bijvoorbeeld bij de Spaanse griep in de jaren 1918 en 1919, deze griep maakte meer slachtoffers dan tijdens WO1. Wat zich nu afspeelt kennen we alleen vanuit de films; militaire voertuigen die de stad binnenrijden, lege straten, mensen die paniekaankopen doen. Mensen liggen wakker van hun inkomensverlies, studenten zoals ik liggen wakker van de examens die eraan komen,… .
Wat ik vooral dubbel vind in deze tijden zijn de daklozen. Er wordt overal gezegd dat je ‘in uw kot moet blijven’, wat met de daklozen? Of wat met jongeren die leven in een niet-ideale thuissituatie? Of jongeren die schoolwerk worden opgelegd, terwijl ouders geen geld hebben om een pc of laptop aan te schaffen?


Wat ik dan wel weer hartverwarmend vind is de solidariteit tussen de mensen. Opeens is er een groot besef dat we niet zonder de mensen in de zorg kunnen, ook de mensen die werken in een supermarkt zijn van groot belang, mensen die vuilnis ophalen, de pakjesdiensten, noem maar op.


We klampen ons vast aan de hoop dat alles snel wel overgaat. Als dit niet het geval is zal dit een grote impact hebben op ons kapitalistisch systeem. De economie valt uit elkaar, het zorgsysteem moet meer gefinancierd worden en niet op bespaard.
Om maar een voorbeeld te geven; na de financiële crisis van 2008 werd de voorraad mondmaskers om budgettaire redenen niet meer aangevuld. In 2019 werd de overblijvende voorraad vernietigd. Dat heeft nooit in de kranten gestaan, het was een detail in de jaarlijkse besparingsbegrotingen...

Bibliografie : 

C. Callewaert. (2020). Tijd voor een linkse schokdoctrine. Geraadpleegd op 13 april 2020 op https://lavamedia.be/coronacrisis-dit-systeem-kan-niet-overleven-wij-wel/



Reacties

  1. Hallo Stefanie! We delen vele bedenkingen en je denkt hier kritisch over na. Het weetje ivm de mondmaskers is heel aangrijpend... Ik hoop met je mee, want hoop doet leven.
    Groetjes Hannes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie blog Stefanie!
    Net als jij maak ook ik mij zorgen om de daklozen, zij kunnen nergens naartoe en mogen zelfs hun eten niet al zittend opeten. We kunnen ons vragen stellen bij wat dat doet met iemands zelfwaardering.
    Ik hoop dan ook dat we inderdaad leren uit deze crisis en die kennis in ons achterhoofd houden om de volgende crisis het hoofd te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Stefanie

    Ik denk persoonlijk dat we nog steeds niet hebben geleerd van het verleden. Ik vraag mij ook nog steeds af hoe het mogelijk is dat België met een goeie welvaart niet kan zorgen voor voldoende mondmasker voor elke bewoner.
    Hoe zou jij het probleem aanpakken met de daklozen ?

    Groetjes Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie blogpost. Laten we hopen dat de onderlinge solidariteit niet samen met het virus verdwijnt. En laten we hopen dat de hulpverleners naast applaus hierna krijgen wat hen toekomt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Illusie van controle

Controleverlies We hebben God op non-actief gesteld. We hebben hem zijn schepping uit Zijn handen gerukt en hebben zelf ons lot gecreëerd. Het leven is volgens ons maakbaar.  1 virus en onze illusie van controle sloeg aan diggelen. De essentie van alle angst is controleverlies.  Stoïcijns filosoof Epictetus werd als Griekse slaaf naar Rome gebracht. Met goedkeuring van zijn meester keizer Nero begon hij filosofie te studeren. Hij kreeg les van Musonius Rufus, eeen stoïcijnse filosoof. In de periode na de dood van Nero werd aan Epictetus de vrijheid geschonken. Hij richtte zijn eigen stoïcijnse school op (Filosofie). De belangrijkste les van het stoïcsme is het onderscheiden tussen zaken waar je wel invloed op hebt en zaken waar je geen invloed op hebt. Op zaken zoals onze meningen, houdingen, reacties, doelen die we stellen,.... hebben we wel invloed. We hebben dan weer geen controle over wat er met ons gebeurt, we hebben geen controle over wat de mensen om ons heen zeggen of doen. Zel

Het hier en het nu beoefenen

Mindfulness Ik word wakker en ik kijk naar mijn lichaam. Ik let op mijn adem, ik adem positieve energie in en negatieve energie uit. Ik focus mij op mijn lichaam . Hoe voelt  mijn lichaam aan? Ik focus mezelf hierop. Sluit je ogen en breng al je aandacht naar je voorhoofd, probeer de huid te voelen en de eventuele spanningen. Doe dit hetzelfde met de rest van je hoofd en gezicht. Observeer. Telkens als je gedachten afdwalen keer je terug naar de oorspronkelijke focus. Richt je aandacht op je schouders, borst, buik en dwaal zo af naar beneden. Voel je benen, beweeg je tenen, draai eens rond met je enkels. Strek je eens goed uit, geeuwen mag en doe je ogen open en ervaar de diepe sensatie van rust. Ik ben klaar om uit mijn bed te komen!  Dit is een vorm van meditatie ' de bodyscan' . Weet dat er gedachten komen en gaan tijdens een meditatie. Kan je denken over niets? De vraag is, wanneer dit zou gelukt zijn, wat dan datgene is dat het denken weer op gang brengt.

Klimaat van paniek

Wicked problem Corona is een wicked problem. Als we met een sociologische bril kijken naar de hedendaagse crisis zien we dat het virus een lastig en gemeen probleem is. De oorzaak en de volledige precieze oplossing zijn nog altijd niet 100 % wetenschappelijk bewezen. Wat weten we dan eigenlijk over het virus? Behalve dat we mondmaskers moeten dragen, we opgelegd zijn van de overheid om 1,5m afstand te houden, we nu met 4 mensen mogen samenkomen, …. . Moeten we voor groepsimmuniteit gaan? Moeten de scholen al terug open? Komt er nog een tweede golf van het virus? Er is zoveel onzekerheid nu als mens. Onzekerheid ligt niet in onze aard. We zijn een sociaal wezen die graag een planning opmaakt en graag weet wat er op ons afkomt. Dit is nu helemaal niet zo. Maar hoe gaan we daarmee om als samenleving? We krijgen langs alle kanten tweestrijdige informatie over het virus. Het gevolg daarvan is controleverlies en hulpeloosheid. Ik zie dit virus als een persoonlijke bedreiging, we proberen