Doorgaan naar hoofdcontent

Illusie van controle

Controleverlies



We hebben God op non-actief gesteld. We hebben hem zijn schepping uit Zijn handen gerukt en hebben zelf ons lot gecreëerd. Het leven is volgens ons maakbaar. 

1 virus en onze illusie van controle sloeg aan diggelen. De essentie van alle angst is controleverlies. 









Stoïcijns filosoof

Epictetus werd als Griekse slaaf naar Rome gebracht. Met goedkeuring van zijn meester keizer Nero begon hij filosofie te studeren. Hij kreeg les van Musonius Rufus, eeen stoïcijnse filosoof. In de periode na de dood van Nero werd aan Epictetus de vrijheid geschonken. Hij richtte zijn eigen stoïcijnse school op (Filosofie).

De belangrijkste les van het stoïcsme is het onderscheiden tussen zaken waar je wel invloed op hebt en zaken waar je geen invloed op hebt. Op zaken zoals onze meningen, houdingen, reacties, doelen die we stellen,.... hebben we wel invloed. We hebben dan weer geen controle over wat er met ons gebeurt, we hebben geen controle over wat de mensen om ons heen zeggen of doen. Zelf over ons eigen lichaam hebben we geen volledige controle. Denk maar aan de hedendaagse tijd. 

Het leven gaat door, en we worden als individu meegesleept door het leven zelf.

Epictetus die slaaf was en later in zijn leven werd vrijgelaten had gedurende een groot gedeelte van zijn leven geen echte vrijheid. Hij had geen geld, geen bezittingen en mocht niet vrijuit zijn mening en gevoelens uiten. Toch was hij wel vrij, want vrijheid zit volgens hem tussen je oren.

Net zoals Epictetus hebben we geen controle over ons leven momenteel door het coronavirus, maar waar we wel controle over hebben zijn onze gedachten, emoties, meningen, doelen en houdingen. Ons lichaam is in 'gevangenschap' maar onze innerlijke ziel is vrij (Sellars, 2018).

Sartre zei ooit: 'De hel, dat zijn de anderen'. Epictetus zou zeggen: 'De hel, dat ben je zelf' (Spreksel, 2020). We hebben geen invloed op het feit dat we moeilijkheden tegenkomen in ons leven, maar we kunnen zelf de houding bepalen die we ertegenover aannemen.



Bibliografie : 

Sellars, J. (2018).The conversation. Want to be happy then live like a stoïc for a week. Geraadpleegd op 23 mei 2020 op https://theconversation.com/want-to-be-happy-then-live-like-a-stoic-for-a-week-103117

Spreksel, D. (2020). Trouw. Herwaardering van de stoïcijnse levenshouding. Geraadpleegd op 23 mei 2020 op https://www.trouw.nl/religie-filosofie/herwaardering-van-de-stoicijnse-levenshouding-de-hel-dat-ben-je-zelf~be56b0d0/

Filosofie. Epictetus. Geraadpleegd op 23 mei 2020 op https://www.filosofie.nl/epictetus.html



Reacties

  1. Wat een verrassende en interessante blog! Heel fascinerend hoe je filosofie en corona met elkaar linkt.

    Groetjes Melanie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

NICE TO MEET YOU!

Hallo! Mijn naam is Stefanie en ik ben een 25-jarige Ieperling die leeft voor gezond vegetarisch eten, wandelen, mindfulness en yoga.

Our chance to build a new and loving society!

Zoals de klimaatjournalist David Roberts schrijft: “Deze crisis draait uit op een tragedie, maar het zou nog een veel grotere tragedie zijn als we er niets uit leren" (Callewaert, 2020). Tijdens deze tragedie grijpen we terug naar momenten vanuit de geschiedenis. Bijvoorbeeld bij de Spaanse griep in de jaren 1918 en 1919, deze griep maakte meer slachtoffers dan tijdens WO1. Wat zich nu afspeelt kennen we alleen vanuit de films; militaire voertuigen die de stad binnenrijden, lege straten, mensen die paniekaankopen doen. Mensen liggen wakker van hun inkomensverlies, studenten zoals ik liggen wakker van de examens die eraan komen,… .